De oorsprong van het kasteel...

Al tegen het einde van het stenen tijdperk, in het vroeger Magdalenië, voor ongeveer 12000 jaren, is de aanwezigheid van mensen in de omgeving van Puilaurens geconstateerd.

 

De « Mont Ardu », de oude naam van de berg waarop de burcht Puilaurens staat, wordt voor het eerst genoemd in een document uit het jaar 958. Hierin wordt door Lothar de voogdij Puilaurens (bestaande uit het dal van de Boulzane of het dal Sainte-Croix) aan de Abdij Saint-Michel-de-Cuxa (Pyrénées-Orientales) toegewezen.

 

Pierre Catala, de eerste burchtheer, die we met enige zekerheid kunnen identificeren, treedt op in het jaar 1217 in een protocol van Guillaume de Peyrepertuse.


Katharen in Puilauren...

De aanwezigheid van Katharen in Puilaurens schijnt alleen in verbinding met de rol van toevluchtsoord te staan : in 1241 houdt de Katharerdiaken van Fenouillèdes, Pierre Paraire, zich hier op en tegen 1245-1246 verblijven er verschillende Katharerpriester (-innen).

Een koninklijke vesting

Het is niet precies bekend, op welk tijdstip de burcht onder koninklijke contrôle raakte, maar de annexatie schijnt om 1250 beeindigd te zijn. In een brief van augustus 1255 geeft de Heilige Louis aan de hofmaarschalk van Carcassonne het bevel de burcht te verstevigen. Dr overeenkomst van Corbeil (1258) plaats de burcht op de voorgrond van de andere vestingen die de grens verdedigden tegen Aragon.

 

De tegenwoordige toestand van de burcht gaat hoofdzakelijk terug naar het begin van de koninklijke period in Languedoc en is dus niet ouder dan de 13e eeuw.


Tot aan de Pyreneeën-overeenkomst (1659) moest Puilaurens herhaaldelijk tegen invallen uit Spanje standhouden.

Het dorp Lapradelle-Puilaurens

Het huidige dorp Puilaurens ontstond door de verplaatsing van het middeleeuwse dorp, dat zich veel dichter bij de burcht bevond en waarschijnlijk tegen het einde van de middeleeuwen verlaten werd.

 

De plaats Lapradelle bestaat eerst sinds de 19e eeuw en dankt zijn ontwikkeling aan de vestiging van zelfstandige bedrijven, die gebonden waren aan de uit de Boulzane geputte waterkracht : spinnerijen en houtzagerijen.


In 1904 werd de spoorlijn Carcassone-Quillan/Rivesaltes-Perpignan gebouwd, die via een viaduct de Boulzane in Lapradelle oversteekt. Deze lijn werd gebruikt om passagiers te vervoeren tot 1939, toen voor het vervoer van veldspaat. Nu gaat er altijd nog een trein, maar alleen voor toeristen.

 

Tegenwoordig heeft de gemeente Lapradelle-Puilaurens 285 inwoners, vijf winkels, twee kleinere bedrijven en twee kunstgaleries.


Praktische informatie

Dagelijks geopend van 23 maart tot 11 november.

 

Openingstijden:

Eind maart, april : 10:00-17:00 uur.

Mei, juni : 10:00-18:00 uur.

Juli en augustus : 9:00-19:00 uur

September : 10:00-18:00 uur.

Oktober, november : 10:00-17:00 uur.


20 minuten van Quillan, 1h van Perpignan, 1h30 van Carcassonne

 

Om met de auto bij de burcht te komen, slaat men van de CD22 af, dit is ongeveer 500 m na het dorp Puilaurens. De weg kronkelt door een dennenbos to aan de parkeerplaats (men heeft onderweg reeds een prachtig uitzicht op de burcht). Vanaf de parkeerplaats heeft men ongeveer 15 tot 20 minuten nodig om via een steenachtig pad tot de burcht te komen.

 

Voor de voetganger zijn er twee wegen : Eén slaat af op halve afstand tussen Lapradelle en Puilaurens (CD22) bij de zaagmolen, deze is schaduwrijk maar vaak stenig.

De andere weg is veel eenvoudiger, vanaf de hoofdstraat van het dorp Puilaurens gaat het rechts naar boven.